piątek, 22 stycznia 2016

Świeże zioła: ( Niezwykłe Warzywa)

Świeże zioła:
 
Świeże zioła to aromatyczne rośliny wykorzystywane jako przyprawy smakowe oraz ozdoba dań zarówno surowych, jak i gotowanych. Poniżej prezentujemy metody siekania, krojenia i cięcia zioło.



Przygotowanie świeżych ziół:

Aby aromat był najintensywniejszy, należy wykorzystywać zioła tuż po ich zerwaniu. Najczęściej dodaje się do potraw liście, rzadziej również łodyżki. Aromat ziół pochodzi od zawartych w nich olejków eterycznych, które są uwalniane podczas rozdrabniania.


Siekanie:

Listki pozrywać z łodyżek. Układać jeden na drugimi siekać dość grubo dużym nożem.
 

Krojenie w Paski:

Jest to metoda najlepsza do krojenia miękkich liści, np.. bazylii. Liście ułożyć jeden na drugim i ciasno zwinąć. Kroić w poprzek.
 

Cięcie szczypiorku:

Trzymając pęczek szczypiorku nad miską lub deską, ciąć go na drobno kawałki za pomocą nożyc kuchennych.



Fines Herbes:

Ta klasyczna mieszanka czterech ziół składa się z jednakowych ilości szczypiorku, trybuli, zielonej pietruszki i estragonu. Szczypiorek tnie się nożycami, a pozostałe zioła drobno sieka. Mieszankę fines herbes dodaje się zawsze pod koniec gotowania.


Szczypiorek pociąć (patrz: wyżej, po prawej). Liście trybuli, pietruszki i estragonu położyć na desce i razem drobno posiekać. Wymieszać ze szczypiorkiem.



Gotowanie z dodatkiem świeżych ziół:

Nie wszystkie zioła zachowują się tak samo podczas ogrzewania. Poniższe wskazówki pomogą możliwie najlepiej wykorzystać ich walory.

  1. Aromat ziół delikatnych, jak bazylia, koperek i mięta, słabnie podczas zbyt długiego ogrzewania, dlatego należy je dodawać tuż przed końcem gotowania. Z kolei aromat trwałych ziół, jak tymianek lub rozmaryn, wzmaga się z czasem, ponieważ dłuższe gotowanie pozwala ich zapachowi przeniknąć całą potrawę.
  2. Na intensywność aromatu ziół ma także wpływ metoda ich rozdrabniania. Ucieranie ziół w moździerzu lub za pomocą miksera wzmaga ich aromat. Krojenie w paski wpływa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz