piątek, 22 stycznia 2016

Włoskie wypieki: (Chleb i pieczywo Drożdżowe)

Włoskie wypieki:

Włoskie wypieki z ciasta drożdżowego cieszą się zasłużoną sławą na całym świecie. Techniki ich przygotowania klasycznego ciasta chlebowego. O ich wyjątkowości natomiast stanowią tradycyjne, włoskie dodatki.

Pizza – przepis podstawowy:
Składniki:
175 g białej pszennej mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży szybko rosnących
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób Przyrządzenia:
Mąkę i sól przesiać do miski, dodać drożdże, wymieszać. W środku mieszaniny zrobić wgłębienie. Wlać ciepła wodę, oliwę i wymieszać na miękkie ciasto. Wyrabiać przez 5 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Uderzać ciasto pięścią i wyrabiać jeszcze przez 2-3 min, a następnie uformować z niego krąg na posypanej mąką stolnicy. Ukształtować, obracając w dłoniach, aż osiągnie średnicę 25 cm i grubość 1 cm. Ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozłożyć wybrane dodatki w odl. Ok 1 cm od brzegu. Piec na złoty kolor w temp. 220 C przez 15-20 min. Proporcja dla 4 osób.

Przygotowanie Pizzy:
Ciasto na pizzę jest niemal takie samo, jak ciasto na biały chleb. Dzięki domieszce oliwy pizza po upieczeniu ma cienką, chrupiącą skórkę. W naszym przepisie wykorzystaliśmy, z doskonałym rezultatem, drożdże szybko rosnące, ale można też oczywiście użyć drożdży świeżych lub suchych.
  1. Do ciepłej wody w zagłębieniu dodać oliwę. Pozwoli to na łatwiejsze i dokładniejsze połączenie jej z pozostałymi składnikami w czasie mieszania.
  2. Aby krąg ciasta miał jednakową grubość w każdym miejscu, wałkować je od środka na zewnątrz. Obracać ciasto w miarę rozwałkowywania.
  3. Rozklepywać ciasto, obracając je w posypanych mąką dłoniach, aż osiągnie ok. 25 cm średnicy i 1 cm grubości.
  4. Na cieście równomiernie rozłożyć dodatki, aby wszystkie jednakowo, aby wszystkie jednakowo się upiekły i tworzyły atrakcyjny wzór na gotowej pizzy.

Przygotowanie calzone:
Ciasto na pizzę można wykorzystać do wykonania małego lub dużego calzone – złożonej na pół pizzy z nadzieniem. Na wierzchu calzone wykonać dwa nacięcia, które umożliwią ujście pary podczas pieczenia.
Na połowie ciasta ułożyć farsz. Krawędzie zwilżyć wodą. Złożyć ciasto przykrywając farsz. Skleić brzegi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz