Włoskie wypieki:
Włoskie wypieki z ciasta drożdżowego cieszą się zasłużoną
sławą na całym świecie. Techniki ich przygotowania klasycznego ciasta
chlebowego. O ich wyjątkowości natomiast stanowią tradycyjne, włoskie dodatki.
Pizza – przepis podstawowy:
Składniki:
175 g białej pszennej mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży szybko rosnących
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób Przyrządzenia:
Mąkę i sól przesiać do miski, dodać drożdże, wymieszać. W
środku mieszaniny zrobić wgłębienie. Wlać ciepła wodę, oliwę i wymieszać na
miękkie ciasto. Wyrabiać przez 5 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć
i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Uderzać ciasto pięścią i wyrabiać
jeszcze przez 2-3 min, a następnie uformować z niego krąg na posypanej mąką
stolnicy. Ukształtować, obracając w dłoniach, aż osiągnie średnicę 25 cm i
grubość 1 cm. Ułożyć na oprószonej mąką blasze. Na cieście rozłożyć wybrane
dodatki w odl. Ok 1 cm od brzegu. Piec na złoty kolor w temp. 220 C przez 15-20
min. Proporcja dla 4 osób.
Przygotowanie Pizzy:
Ciasto na pizzę jest niemal takie samo, jak ciasto na biały
chleb. Dzięki domieszce oliwy pizza po upieczeniu ma cienką, chrupiącą skórkę.
W naszym przepisie wykorzystaliśmy, z doskonałym rezultatem, drożdże szybko
rosnące, ale można też oczywiście użyć drożdży świeżych lub suchych.
- Do ciepłej wody w zagłębieniu dodać oliwę. Pozwoli to na łatwiejsze i dokładniejsze połączenie jej z pozostałymi składnikami w czasie mieszania.
- Aby krąg ciasta miał jednakową grubość w każdym miejscu, wałkować je od środka na zewnątrz. Obracać ciasto w miarę rozwałkowywania.
- Rozklepywać ciasto, obracając je w posypanych mąką dłoniach, aż osiągnie ok. 25 cm średnicy i 1 cm grubości.
- Na cieście równomiernie rozłożyć dodatki, aby wszystkie jednakowo, aby wszystkie jednakowo się upiekły i tworzyły atrakcyjny wzór na gotowej pizzy.
Przygotowanie calzone:
Ciasto na pizzę można wykorzystać do wykonania małego lub
dużego calzone – złożonej na pół pizzy z nadzieniem. Na wierzchu calzone
wykonać dwa nacięcia, które umożliwią ujście pary podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz