Potrawy Błyskawiczne:
Wykorzystywaniu mięsa pokrojonego na niewielkie kawałki w
czasie pieczenia na ruszcie i smażenia daje doskonały efekt. Tak rozdrobnione
mięso staje się miękkie i soczyste w ciągu zaledwie kilku minut. Do pieczenia
na kuchennym ruszcie lub na grillu najlepiej nadają się wieprzowe kotlety lub
kebab, natomiast mięso przeznaczone do smażenia w woku, w wysokiej
temperaturze, najlepiej pokroić w paski.
Pieczenie Kotletów wieprzowych na ruszcie:
Jednym z najlepszych sposobów przyrządzania cienkich lub
półgrubych kotletów wieprzowych jest ich pieczenie na ruszcie kuchennym. Sposób
ten jest zdrowszy od smażenia, gdyż wymaga mniejszej ilości tłuszczu.
Identyczną mniejszej ilości tłuszczu. Identyczną technikę można zastosować do
pieczenia mięsa na grillu ogrodowym. Pieczemy mięso 6-8 minut z każdej strony w
odległości ok. 5 cm od płomienia.
- Tłuszcz i błonę naciąć w równych odstępach. Na posmarowanych olejem kawałkach mięsa ułożyć liście szałwii: przyprawić mięso.
- Rozgrzać ruszt tak, aby był gorący, lecz nie dymił. Układać porcje mięsa i piec 12-16 min. Raz odwracając.
Smażenie:
Polędwiczkę wieprzową pokrojoną tak , można następnie
pokroić w paseczki i usmażyć. W ramce po lewej znajduje się przepis na
wieprzowinę smażoną z zastosowaniem przedstawionych obok technik.
- Przed smażeniem marynować paski mięsa co najmniej przez 30 min. W temperaturze pokojowej lub całą noc w lodówce. Aromatyczne składniki marynaty zmiękczą mięso i dodadzą , mu walorów smakowych.
- Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać wok na średnim ogniu , następnie wlać olej i rozgrzać tak, aby był gorący, lecz nie dymił. Włożyć 1/3 osuszonego mięsa, obsmażać 2-3 min, rozdzielając paski mięsa pałeczkami, i zdjąć z patelni. Podobnie postępować z kolejnymi porcjami mięsa. Kiedy będą już usmażone, całość mięsa ponownie wrzucić do woka. Jeśli zastosujecie się do powyższych wskazówek, mięso będzie usmażone szybko, dokładnie i nie będzie przywierać do woka.
Smażona Wieprzowina:
Składniki:
450 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
1 cebula pokrojona w krążki
1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki
1 czerwona papryczka chili na plasterki
1 czerwona papryczka chili drobno pokrojona
125 ml ciemnego sosu sojowego
125 ml oleju sezamowego
1 łyżka oleju
2 papryki pokrojone w krążki
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sposób Przyrządzenia:
Polędwiczkę, cebulę, czosnek i chilli marynować w zalewie z
sosu sojowego i oleju sezamowego przez 30 min. Mięso oraz warzywa wyjąć z
zalewy i usmażyć partiami na oleju. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez 3-4
min. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić zalewą, wlać do woka i smażyć, mieszając,
do zgęstnienia. Porcja dla czterech osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz