Formowanie Ciasta:
W klasycznej kuchni francuskiej z ciasta francuskiego wykrawa się
prostokąty, krążki oraz romby i zdobi je dekoracyjnymi nacięciami. W ten sposób
powstają eleganckie, lekkie, złociste ciasta i ciastka wypełniane słodkimi i
słonymi nadzieniami.
Przygotowanie karbowanych krążków:
Francuska
nazwa takiego ciasteczka - bouchee - znaczy „kęs”.
Wypieka się je na zwilżonej blasze w temp. 220°C, przez 20-25 min. Aby
ciasteczka były proste i równo wyrośnięte, należy wrogach blachy ustawić metalowe wykrawacze do ciastek,
a na nich ułożyć drugą blachę. Dzięki temu ciastka nie wyrosną nadmiernie i nie
będą się przekrzywiać.
- Rozwałkować dwa prostokąty ciasta grubości 3 mm. Ułożyć jeden na drugim; posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą.
- Ciasto schłodzić lub zamrozić, a następnie wykrawać z niego krążki karbowanym wykrawaczem o średnicy 7,5 cm.
- Posługując się wykrawaczem o średnicy 3,5 cm, wykrawać krążki ze środka wierzchniej warstwy każdego ciastka.
Przygotowanie rynienki:
W klasycznej kuchni francuskiej ten ozdobny wypiek wypełnia się creme patissiere i
glazurowanymi, świeżymi owocami, choć można też oczywiście wykorzystać inne
nadzienia. Przygotowaną rynienkę posmarować Żółtkiem rozmąconym z wodą i ułożyć na
zwilżonej blasze. Piec w temp. 220°C przez 8-12 min, a następnie obniżyć temp.
do 190°C i piec jeszcze przez 12-15 min. Ostudzić na kratce kuchennej i
wypełnić nadzieniem.
- Z ciasta rozwałkowanego na grubość 3 mm wykroić prostokąt o wymiarach 14x30 cm. Wyrównać brzegi nożem. Wzdłuż obu dłuższych boków odkroić paski o szer. 1 cm.
- Krawędzie dłuższych boków prostokąta posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą. (W odległości 2 mm od krawędzi ułożyć odkrojone wcześniej paski. Grzbietem noża naciąć paski w ukośną kratę.
Przygotowanie Fantazyjnych rombów:
Również te eleganckie ciastka wypełnia się nadzieniami z kremów i świeżych
owoców. Piec na zwilżonej blasze w temp. 220°C przez 8-12 min, a następnie w temp.
190°C przez 12-15 min. Ostudzić na kratce kuchennej.
- Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyciąć z niego kwadraty o boku dł. 13 cm. Każdy kwadrat złożyć na pół po przekątnej.
- Przeciąć ciasto wzdłuż krótszych boków trójkąta, w odległości 1 cm od ich krawędzi, uważając, aby paski nie zostały całkowicie oddzielone od reszty ciasta.
- Ciasto rozłożyć i posmarować brzegi żółtkiem rozmąconym z wodą.. Paski unieść i skrzyżować. Przykleić do przeciwległych krawędzi ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz