piątek, 22 stycznia 2016

Formowanie Ciasta: (Ciasta)

Formowanie Ciasta:
W klasycznej kuchni francuskiej z ciasta francuskiego wykrawa się prostokąty, krążki oraz romby i zdobi je dekoracyjnymi nacięciami. W ten sposób powstają eleganckie, lekkie, złociste ciasta i ciastka wypełniane słodkimi i słonymi nadzieniami.



Przygotowanie karbowanych krążków:

Francuska nazwa takiego ciasteczka - bouchee - znaczy „kęs”. Wypieka się je na zwilżonej blasze w temp. 220°C, przez 20-25 min. Aby ciasteczka były proste i równo wyrośnięte, należy wrogach blachy ustawić metalowe wykrawacze do ciastek, a na nich ułożyć drugą blachę. Dzięki temu ciastka nie wyrosną nadmiernie i nie będą się przekrzywiać.


  1. Rozwałkować dwa prostokąty ciasta grubości 3 mm. Ułożyć jeden na drugim; posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą.
  2. Ciasto schłodzić lub zamrozić, a następnie wykrawać z niego krążki karbowanym wykrawaczem o średnicy 7,5 cm.
  3.  Posługując się wykrawaczem o średnicy 3,5 cm, wykrawać krążki ze środka wierzchniej warstwy każdego ciastka.

Przygotowanie rynienki:

W klasycznej kuchni francuskiej ten ozdobny wypiek wypełnia się creme patissiere i glazurowanymi, świeżymi owocami, choć można też oczywiście wykorzystać inne nadzienia. Przygotowaną rynienkę posmarować Żółtkiem rozmąconym z wodą i ułożyć na zwilżonej blasze. Piec w temp. 220°C przez 8-12 min, a następnie obniżyć temp. do 190°C i piec jeszcze przez 12-15 min. Ostudzić na kratce kuchennej i wypełnić nadzieniem.

  1. Z ciasta rozwałkowanego na grubość 3 mm wykroić prostokąt o wymiarach 14x30 cm. Wyrównać brzegi nożem. Wzdłuż obu dłuższych boków odkroić paski o szer. 1 cm.
  2. Krawędzie dłuższych boków prostokąta posmarować żółtkiem rozmą­conym z wodą. (W odległości 2 mm od krawędzi ułożyć odkrojone wcześniej paski. Grzbietem noża naciąć paski w ukośną kratę.

Przygotowanie Fantazyjnych rombów:

Również te eleganckie ciastka wypełnia się nadzieniami z kremów i świeżych owoców. Piec na zwilżonej blasze w temp. 220°C przez 8-12 min, a następnie w temp. 190°C przez 12-15 min. Ostudzić na kratce kuchennej.

  1. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wyciąć z niego kwadraty o boku dł. 13 cm. Każdy kwadrat złożyć na pół po przekątnej.
  2. Przeciąć ciasto wzdłuż krótszych boków trójkąta, w odległości 1 cm od ich krawędzi, uważając, aby paski nie zostały całkowicie oddzielone od reszty ciasta.
  3. Ciasto rozłożyć i posmarować brzegi żółtkiem rozmąconym z wodą.. Paski unieść i skrzyżować. Przykleić do przeciwległych krawędzi ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz