Ciasta chlebowe szybkie:
Tego rodzaju ciasta nie wymagają wyrabiana ani pozostawiania
do wyrośnięcia, ponieważ dodatkami spulchniającymi są w nich proszek do
pieczenia lub soda oczyszczona. Miękisz ciasta szybkiego jest dosyć zwarty,
dlatego często piecze się je z dodatkiem owoców.
Chleb na sodzie:
Składniki:
500 g mąki razowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml maślanki
Ok. 100 ml ciepłej wody
Sposób Przyrządzenia:
Suche składniki przesiać do miski. Dodać płyny. Wymieszać.
Ugnieść na gładkie ciasto. Uformować okrągły bochenek o średnicy 20 cm. Wierzch
bochenka naciąć. Pie w temp 220 C przez 30-40 min. Proporcja dla 4 osób.
Ciasto na to tradycyjne, irlandzkie pieczywo wykonuje się
bez dodatku tłuszczu. Jeśli zamiast wykorzystamy białą, miękisz chleba będzie
delikatniejszy. W trakcie mieszania składników
należy dodać maślankę, a następnie tyle wody, aby ciasto było miękkie,
lecz nie kleiste. Mieszać trzeba szybko, lecz bardzo delikatnie: inaczej chleb
po upieczeniu będzie gliniasty.
- Na posypanej mąką stolnicy zagnieść gładkie ciasto. Uformować rękami okrągły bochenek.
- Przełożyć ciasto na blachę. Dużym nożem wykonać na wierzchu głębokie na 2 cm nacięcia w kształcie litery X.
Przygotowanie chleba z warzywami:
Ten rodzaj pieczywa, szczególnie popularny w Stanach
Zjednoczonych, charakteryzuje się dużą wilgotnością. W prezentowanym przez nas
przepisie wykorzystujemy tartą cukinię. Zamiast niej do ciasta można dodać
marchew, jabłka, a nawet puree z dyni.
- Za pomocą plastikowej łopatki wymieszać startą na tarce cukinię, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i olej. Mieszać delikatnie, dopóki składniki dokładnie się nie połączą.
- Mieszaninę wlać do zagłębienia w mące i delikatnie mieszać, zgarniając mąkę z zewnątrz ku środkowi. Mieszać do chwili, kiedy cała mąka połączy się z mieszaniną.
- Otrzymane luźne ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki. Wygładzić powierzchnię łyżką. Delikatnie uderzać foremką o blat stołu, aby usunąć z ciasta nadmiar powietrza.
Składniki:
375 g cukinii, startej na tarce
3 jajka, rozmącone
Otarta skórka i sok z 1 cytryny
125 ml oleju
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g cukru pudru
75 g orzeszków pinii
Sposób Przyrządzenia:
Połączyć cukinię, jajka skórkę i sok z cytryny oraz olej.
Mąkę, proszek i sól przesiać do miski. Dodać cukier. Pośrodku zrobić
zagłębienie i wlać do niego mieszaninę z cukinią, a następnie dodać orzeszki.
Gotowe ciasto przełożyć łyżką do
wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej foremki pojemności 900 g.
Piec w temp 180 C przez 55-60 min. Proporcje dla 6-8 osób .
Pieczywo suszone w najróżniejszych postaciach wykorzystuje
się w kuchniach całego świata do urozmaicania wielu potraw. Croutons stosuje
się jako przybranie, opiekane kromki stanowią bazę do kanapek, bułka tarta to
składnik chrupiących panierek.
Przygotowanie Bułki Tartej:
Bułki tartej używa się do posypywania foremek przed
pieczeniem oraz jako składnika panierek. Wykorzystuje się ją także do
zgęszczania zup i nadzień . Aby otrzymać bułką suszoną, należy piec świeżą
tartą bułkę w temp 190 C przez 3-5 min. Bułkę smażoną do podania z dziczyzną
otrzymany, smażąc świeżą bułkę tartą na oleju i maśle na złoty kolor ( 3 – 5
min ).
- Aby otrzymać świeżą bułkę tartą, włożyć do pojemnika malaksera kawałki miękiszu chleba i rozdrobnić, uruchamiając tryb pracy pulsacyjnej.
- Aby otrzymać drobną bułkę tartą pozbawioną grudek, przesiać zwykłą bułkę tartą do dużej miski przez gęste, metalowe sito.
Tosty mebla:
Te cienkie, trójkątne grzanki są tradycyjnym, angielskim
dodatkiem do pasztetów, musów , kremowych zup i sałatek. Najlepsze są grzanki z
cienkich kromek jednodniowego, białego chleba, lekko opieczonych z obu stron.
- Rozkroić grzankę długim nożem o ząbkowanym ostrzu. Ułożyć na blasze wewnętrzą, nieopieczoną stroną do góry.
- Piec w temp 190 c Przez 5 – 10 min, aż grzanki będą miały złoty kolor, a ich rogi się podwiną. Wystudzić na kratce kuchennej.
Przygotowanie grzanek bruschetta i crostini:
Włosi przyrządzają te grzanki jako kanapki z najrozmaitszymi
dodatkami. Crostini są cienkie, chrupiące i eleganckie, a bruschetta grubsze i
mniej wyszukane. Do ich przygotowania można używa dowolnego rodzaju pieczywa –
na crostini najlepiej nadaje się bagietka, na bruschetta chleby ciabatta i
pugliese.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz