piątek, 22 stycznia 2016

Ciasta chlebowe szybkie (Chleb i pieczywo Drożdżowe)

Ciasta chlebowe szybkie:
Tego rodzaju ciasta nie wymagają wyrabiana ani pozostawiania do wyrośnięcia, ponieważ dodatkami spulchniającymi są w nich proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Miękisz ciasta szybkiego jest dosyć zwarty, dlatego często piecze się je z dodatkiem owoców.
Chleb na sodzie:
Składniki:
500 g mąki razowej
 2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml maślanki
Ok. 100 ml ciepłej wody
Sposób Przyrządzenia:
Suche składniki przesiać do miski. Dodać płyny. Wymieszać. Ugnieść na gładkie ciasto. Uformować okrągły bochenek o średnicy 20 cm. Wierzch bochenka naciąć. Pie w temp 220 C przez 30-40 min. Proporcja dla 4 osób.

Ciasto na to tradycyjne, irlandzkie pieczywo wykonuje się bez dodatku tłuszczu. Jeśli zamiast wykorzystamy białą, miękisz chleba będzie delikatniejszy. W trakcie mieszania składników  należy dodać maślankę, a następnie tyle wody, aby ciasto było miękkie, lecz nie kleiste. Mieszać trzeba szybko, lecz bardzo delikatnie: inaczej chleb po upieczeniu będzie gliniasty.
  1. Na posypanej mąką stolnicy zagnieść gładkie ciasto. Uformować rękami okrągły bochenek.
  2. Przełożyć ciasto na blachę. Dużym nożem wykonać na wierzchu głębokie na 2 cm nacięcia w kształcie litery X.


Przygotowanie chleba z warzywami:
Ten rodzaj pieczywa, szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, charakteryzuje się dużą wilgotnością. W prezentowanym przez nas przepisie wykorzystujemy tartą cukinię. Zamiast niej do ciasta można dodać marchew, jabłka, a nawet puree z dyni.
  1. Za pomocą plastikowej łopatki wymieszać startą na tarce cukinię, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i olej. Mieszać delikatnie, dopóki składniki dokładnie się nie połączą.
  2. Mieszaninę wlać do zagłębienia w mące i delikatnie mieszać, zgarniając mąkę z zewnątrz ku środkowi. Mieszać do chwili, kiedy cała mąka połączy się z mieszaniną.
  3. Otrzymane luźne ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki. Wygładzić powierzchnię łyżką. Delikatnie uderzać foremką o blat stołu, aby usunąć z ciasta nadmiar powietrza.
 
Składniki:
375 g cukinii, startej na tarce
3 jajka, rozmącone
Otarta skórka i sok z 1 cytryny
125 ml oleju
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 g cukru pudru
75 g orzeszków pinii
Sposób Przyrządzenia:
Połączyć cukinię, jajka skórkę i sok z cytryny oraz olej. Mąkę, proszek i sól przesiać do miski. Dodać cukier. Pośrodku zrobić zagłębienie i wlać do niego mieszaninę z cukinią, a następnie dodać orzeszki. Gotowe ciasto przełożyć  łyżką do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką prostokątnej foremki pojemności 900 g. Piec w temp 180 C przez 55-60 min. Proporcje dla 6-8 osób .

Pieczywo suszone w najróżniejszych postaciach wykorzystuje się w kuchniach całego świata do urozmaicania wielu potraw. Croutons stosuje się jako przybranie, opiekane kromki stanowią bazę do kanapek, bułka tarta to składnik chrupiących panierek.

Przygotowanie Bułki Tartej:
Bułki tartej używa się do posypywania foremek przed pieczeniem oraz jako składnika panierek. Wykorzystuje się ją także do zgęszczania zup i nadzień . Aby otrzymać bułką suszoną, należy piec świeżą tartą bułkę w temp 190 C przez 3-5 min. Bułkę smażoną do podania z dziczyzną otrzymany, smażąc świeżą bułkę tartą na oleju i maśle na złoty kolor ( 3 – 5 min ).

  1.  Aby otrzymać świeżą bułkę tartą, włożyć do pojemnika malaksera kawałki miękiszu chleba i rozdrobnić, uruchamiając tryb pracy pulsacyjnej.
  2.  Aby otrzymać drobną bułkę tartą pozbawioną grudek, przesiać zwykłą bułkę tartą do dużej miski przez gęste, metalowe sito.
 
Tosty mebla:
Te cienkie, trójkątne grzanki są tradycyjnym, angielskim dodatkiem do pasztetów, musów , kremowych zup i sałatek. Najlepsze są grzanki z cienkich kromek jednodniowego, białego chleba, lekko opieczonych z obu stron.
  1. Rozkroić grzankę długim nożem o ząbkowanym ostrzu. Ułożyć na blasze wewnętrzą, nieopieczoną stroną do góry.
  2. Piec w temp 190 c Przez 5 – 10 min, aż grzanki będą miały złoty kolor, a ich rogi się podwiną. Wystudzić na kratce kuchennej.

Przygotowanie grzanek bruschetta i crostini:
Włosi przyrządzają te grzanki jako kanapki z najrozmaitszymi dodatkami. Crostini są cienkie, chrupiące i eleganckie, a bruschetta grubsze i mniej wyszukane. Do ich przygotowania można używa dowolnego rodzaju pieczywa – na crostini najlepiej nadaje się bagietka, na bruschetta chleby ciabatta i pugliese.
  1. Czosnkowe: Bruschetta: Chleb pokroić na kromki grubości 2 cm i natrzeć przekrojoną stroną obranego i przepołowionego ząbka czosnku, a następnie opiekać.
  2. Crostini z oliwą: Opiec kromki pieczywa grubości 5 mm. Jeszcze ciepłe smarować z jednej strony oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz