Płynne Ciasta:
Wielu kucharzy boi się samodzielnie przygotowywać naleśniki, placki czy Yorkshire pudding, mimo że w ich smażeniu naprawdę nie ma nic
mistycznego. Jeśli uważnie zapoznamy się z przedstawionymi poniżej technikami,
za każdym razem odniesiemy gwarantowany sukces.
Naleśniki:
Francuscy kucharze używają patelni poddanej specjalnym zabiegom
zapobiegającym przywieraniu (patrz ramka po lewej), na której wyczarowują
cienkie jak opłatek crepes, jednak nam
wystarczy zwykła patelnia z zapobiegającym przywieraniu dnem. Nie przejmujmy
się, jeśli kilka pierwszych naleśników przerwie się lub przywrze do dna.
Należy zgrać bardzo wiele elementów, by osiągnąć sukces: tempera-
. turą patelni, temperaturę, konsystencję i ilość ciasta.
- Umieszczamy na patelni grudkę masła i podgrzewamy na średnim ogniu, aż tłuszcz zacznie się pienić. Wylewamy nadmiar roztopionego masła do miseczki, a następnie wlewamy ciasto małą łyżką wazową, rozpoczynając od środka patelni.
- Przechylamy patelnię, by ciasto pokryło cale jej dno. W miarę potrzeby dolewamy ciasta.
- Smażymy około minuty, aż spód będzie złocisty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Podważamy i szerokim nożem odwracamy.
- Smażymy z drugiej strony przez 30 sekund do minuty, a następnie wykładamy naleśnik na talerz, pierwszą stroną w dół.
Ciasto na naleśniki:
Składniki:
125 g mąki
1 łyżeczki soli
2 otrzepane jaja
300 ml mleka lub mleka z wodą
Sposób Przyrządzenia:
Przesiewamy mąkę i sól do miski, robimy w środku zagłębienie i wlewamy
jaja. Stopniowo nagarniamy mąkę z brzegów miski i wlewamy płyn, by masa nabrała
płynnej konsystencji. W razie konieczności przesiewamy przez sito (patrz strona
obok). Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut lub na noc. Przed użyciem ponownie
dokładnie roztrzepujemy. Proporcje mniej więcej na 12 naleśników.
Patelnie do naleśników i blinów:
Patelnie do naleśników i blinów to najczęściej naczynia z żeliwa, doskonale
przewodzące ciepło i równomiernie nagrzewające się. Różnią się jedynie
rozmiarami: patelnia do naleśników ma najczęściej 22 cm średnicy, patelnia do
blinów – 12 cm. Kiedy patelnia zostanie dobrze zahartowana, ciasto nie powinno
przywierać do dna. W tym celu podgrzewamy nową patelnię i nacieramy solą.
Wycieramy i smarujemy tłuszczem. Po użyciu nie myjemy patelni w wodzie, tylko
wycieramy papierem do czysta.
Amerykańskie placuszki:
Tradycyjne amerykańskie placuszki mają około 10 cm średnicy.
Równie popularne są tak zwane „półdolarówki” , nazwane tak ze względu na
wielkości. Podobnie jak szkockie placki mają one tylko 5 cm średnicy. Smażymy
je na specjalne blasze lub na patelni z grubym dnem. Sprawdzamy temperaturę,
wpuszczając na patelnię kroplę wody: powinna zaskwierczeć i wyparować. Przed
wlaniem ciasta patelnię leciutko natłuszczamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz