piątek, 22 stycznia 2016

Warzywa Kapustne (Warzywa)

Warzywa Kapustne:
Ta wielka rodzina warzyw obejmuje kapustę, kalafior, brokuły i brukselkę oraz gatunki orientalne, jak kapusta pekińska i pak choi (kapusta chińska).

Przygotowanie kapusty do szatkowania:
Kapustę pokroi na ćwiartki, odciąć podstawę i ostrym nożem wykroić część głąba.
Usuwamy uszkodzone i zwiędłe liście zewnętrzne. Nożem szefa kuchni przekrawamy główkę wzdłuż na ćwiartki. Każdą z nich nacinamy pod kątem u podstawy, by usunąć twardy głąb. Kapusta jest gotowa do poszatkowania.

Szatkowanie Kapusty:
Pokrojona na ćwiartki kapusta może zostać poszatkowana i podana surowo w sałatkach (patrz niżej) lub usmażona, ugotowana naparze albo w zupie. Szatkować można ręcznie oraz przy użyciu malaksera. 

Ręczne:
Ćwiartkę kapusty położyć na desce do krojenia Kroić w poprzek na równe paski.
 
W Malakserze:
Wyposażony w odpowiednią tarczę malakser uruchomić i kolejno wrzucać ćwiartki kapusty.

Łączenie Kolorów:
Kolorowa sałatka z poszatkowanych czerwonych, zielonych i białych liści kapusty wygląda bardzo atrakcyjnie i stanowi doskonały dodatek do zimowego menu.
Poszatkować kapustę ręcznie lub w malakserze (patrz wyżej) i przełożyć do miski. Podawać z sosem winegret, gotowanym dressingiem lub majonezem.

Zachowanie Koloru Kapusty Czerwonej:
Poszatkowana czerwona kapusta ma tendencję do zmiany koloru na niebieski lub fioletowy. Ten sposób pozwoli zachować jej naturalną barwę.

  1. Poszatkowaną kapustę zalać gorącym octem z czerwonego wina (proporcja: 4 łyżki na 1 małej główki). Dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10min : odcedzić.
  2. Podawać kapustę surową, skropioną sosem winegret i posypaną zieloną pietruszką lub wykorzystać do dalszej obróbki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz