Warzywa Kapustne:
Ta wielka rodzina warzyw obejmuje kapustę, kalafior, brokuły
i brukselkę oraz gatunki orientalne, jak kapusta pekińska i pak choi (kapusta
chińska).
Przygotowanie kapusty do szatkowania:
Kapustę pokroi na ćwiartki, odciąć podstawę i ostrym nożem
wykroić część głąba.
Usuwamy uszkodzone i zwiędłe liście zewnętrzne. Nożem szefa
kuchni przekrawamy główkę wzdłuż na ćwiartki. Każdą z nich nacinamy pod kątem u
podstawy, by usunąć twardy głąb. Kapusta jest gotowa do poszatkowania.
Szatkowanie Kapusty:
Pokrojona na ćwiartki kapusta może zostać poszatkowana i
podana surowo w sałatkach (patrz niżej) lub usmażona, ugotowana naparze albo w
zupie. Szatkować można ręcznie oraz przy użyciu malaksera.
Ręczne:
W Malakserze:
Łączenie Kolorów:
Kolorowa sałatka z poszatkowanych czerwonych, zielonych i
białych liści kapusty wygląda bardzo atrakcyjnie i stanowi doskonały dodatek do
zimowego menu.
Poszatkować kapustę ręcznie lub w malakserze (patrz wyżej) i
przełożyć do miski. Podawać z sosem winegret, gotowanym dressingiem lub
majonezem.
Zachowanie Koloru Kapusty Czerwonej:
Poszatkowana czerwona kapusta ma tendencję do zmiany koloru
na niebieski lub fioletowy. Ten sposób pozwoli zachować jej naturalną barwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz